Forskellige typer pickups til el-guitar

Skal du have opgraderet din elektriske guitar eller skal du bare have en ny lyd. Her er 3 forskellige typer pickups, som er super fede.

Jeg har valgt at lave dette indlæg med de forskellige typer pickups, som jeg har erfaringer med. Der findes et hav af forskellige pickups, som har både har fordele til noget og ulemper ved noget andet. I dette indlæg fortæller jeg hvordan de er lavet, hvordan de lyder og deres fordele og ulemper.

Jeg har også lavet min top 5 af pickups, af de forskellige typer.

– Bedste pickups til guitaren – top 5 –

De forskellige typer pickups jeg gennemgår her:
  • Single coil
  • Humbucker
  • P90Single coils

Et billede af en hvid Fender Stratocaster med single coil pickups og et sort plektre på slagpladen.
Single coil på en Strat

Den pålidelige single coil pickup en af ​​de to mest brugte pickups

Siden den kom til verdenen i 1930’erne har pickups med enkelt spole været en fast inventar på et stort udvalg af guitarer og brugt i alle musikgenrer, selvom de oftere findes på traditionelle Telecaster- og Stratocaster i alle positioner.

Uanset om du opgraderer stock pickups på en overkommelig guitar, eller bare har lyst til lidt mere magt og tone, end dine eksisterende single coil kan tilbyde, findes der rigtig mange forskellige som er værd at se på.

Størstedelen af ​​guitarister spiller i årtier uden at stille spørgsmålstegn ved, hvordan deres pickups får deres guitar til at synge. Men for at tilfredsstille de mere nysgerrige spillere blandt os, lad os tage et meget hurtigt kig på, hvad en single coil egentlig pickup.

Single coils anatomi

Single coils er faktisk utroligt enkel i sin konstruktion, selvom den nøjagtige opbygning vil ændre sig fra pickup til pickup, brand til brand. Lad os for enkelhedens skyld se på en klassisk Strat single coils – en pickup, der er meget respekteret for dets lydiske egenskaber.

Strat pickups består af et sæt magnetpoler, pakket ind i en meget tynd tråd og klemt mellem to plader. Og det er faktisk bare det. Mange beskytter det derefter med eksempelvis voks, for at det kan modstå noget mere.

Sådan lyder de

Der er rigtig meget som påvirker lyden, men hvis man fjerner EQ, pedaler, forstærker og guitaristen, har en single coil typisk en tone, der beskrives som lys, gnistrende, sprød, klar og når der spilles med overdrive – smukt grumset.

Du kan også få en fantastisk twang fra en single coil, og derfor er de foretrukket af guitarister, der spiller surf-, pop-, og rock melodier.

Der findes et hav af legendariske guitarister der har bruget single coils, så som: Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Eric Johnson, Jeff Beck, Kurt Cobain, Yngwie Malmsteen og mange flere.

Ulemper?

Den største ulempe ved en single coil pickup er, at de er tilbøjelige til at brumme, især når volumen og forvrængning øges. Dette er en del af en single coils og noget der har sin charme. Man kan vælge at skærme sin guitar med kobber tape, hvilket kan fjerne rigtig meget støj.

Den eneste anden bemærkelsesværdige ulempe ved en single coil er, at de ikke er så høje i output sammenlignet med deres humbucker.
Humbuckers

Et billede af en sort Gibson Les Paul med guld hardware.
Humbucker på en Les Paul

Vil du have en tone med noget mere kraft og fylde, men uden det irriterende brum? Du er på det rigtige sted, da humbuckeren leverer næsten alt, hvad den moderne guitarist har brug for. Humbuckers er rigtig populære pickups i den ​​moderne rock og metal miljø. Det var Gibson-medarbejder Seth Lover som udviklede den humbucker, som vi kalder humbucker i dag. Den blev til i 1955, i Gibsons Les Paul, den første guitarmodel, hvilket bragte humbuckerne til verden. Efter noget tid, blev humbuckers en populær pickup med mange mærker – endda set på Fender Telecasters og Stratocasters, som normalt kun brugte single coils. I dag er det temmelig almindeligt at se en Strat med to single coils pickupper sidder over en humbucker i en H-S-S-konfiguration.

Hvordan virker humbuckers

Mens single coils med enkelt spole tilbyder en smuk ren, klar, glitrende lyd, har de også en del brummen, hvilket er ikke sjovt. Humbuckers blev oprettet for at afhjælpe dette. Måden humbuckers er lavet, er ikke særlig forskelligt fra en single coils.


I modsætning til en single coils har humbuckers to spoler (og derfor to sæt polstykker). Disse er kablet ud af fase med hinanden, så brummen, der genereres af den første spole, annulleres af den anden, og omvendt. Dette sørger for at guitarister er glade, når de skruer op for lydstyrken og forvrængningen.

Sådan lyder de

Mens den nøjagtige tone afviger afhængigt af mærke, pris og opbygning af pickup såvel som den egentlige guitar, de er monteret på, leverer en typisk humbucker af god kvalitet en tyk, rund, stor og varm lyd med en fyldig low-end og fremhævet mid-end.
Hvad angår legendariske humbuckerspillere, skal du bare vælge dit valg fra denne liste over disse guitarhelte: Eddie Van Halen, Tony Iommi, Jimmy Page, Joe Bonamassa og Steve Vai.

Ulemper?

Mens de kan virke perfekte på grund af deres tykke og varme lyd, er humbuckere ikke uden ulempe. Desværre har humbuckers ikke den lysstyrke eller klarhed, der tilbydes fra single coils, så de er ikke ideelle til musikalske stilarter, der er afhængige af klar lyd eller twang – surf eller countrymusik for eksempel.

Aktiv eller passiv?

Når det gælder pickups, kan du vælge mellem aktiv og passiv. Hvis du ikke er sikker på, hvad pickups der er på din guitar, er chancerne for de er aktive ret store. Disse er de mest populære og bruges i de fleste musikstilarter – fra klassisk rock, punk og metal til blues og jazz. Siden 1980’erne er aktive pickups imidlertid blevet mere almindelige, især i tunge rock og moderne metalgenrer, hvor deres uovertrufne magt og nul brum gør dem til et fornuftigt valg. Der er flere fordele og ulemper ved hver stil, og det er værd at tjekke denne fremragende sammenligningsartikel om aktive og passive pickups fra pickupkongen: Seymour Duncan.

P90

Et billede af en ældre hollowbody guitar, som har P90 pickups i.

dfdvd
Hvornår skal man vælge nye pickups?

Der findes ikke et konkret svar på hvornår du skal vælge nye pickups, medmindre de som sidder i er gået i stykker. Man hvis man er super glad for den guitar man har og gerne skal bruge en ny lyd, er dette et godt sted at starte.

Så det gælder om at finde ud af, hvad man selv har af behov og om det kan svare sig at investere i. Nye pickups er en god måde at få den guitar man gerne vil have, istedet for at skulle investere i en ny guitar. Så ja, nogle gange er det en god idé med nye pickups.

Jeg håber du er blevet klogere på de 3 forskellige typer pickups, som jeg har beskrevet i denne post