Akustiske guitarstrenge

Hvilken tykkelse guitarstrenge til min akustiske guitar?

Har du problmer med hvilken tykkelse guitarstrenge du skal bruge til din guitar, for at ramme plet på din spillestil?

Når man skal vælge hvilken tykkelse guitarstrenge du skal bruge til sin guitar, er der rigtig meget der spiller ind. Såsom guitarens alder, spillestil og guitarens krop. Derfor har jeg lavet en guide her, hvor jeg kommer ind på følgende så du ikke køber de forkerte strenge til din guitar:

  • Grundlæggnede guitarstrenge viden
  • Guitarens krop
  • Gamle guitarer
  • Spillestil

Mest solgte elguitar strenge

På udkig efter de bedste strenge?

Jeg har lavet en kæmpe guide med de bedste guitar strenge, som findes på markedet.

Grundlæggende guitarstrenge viden

Gauge = trådens tykkelse = strengenes tykkelse.

Når man skal købe nye guitarstrenge findes der forskellige tykkelser på strenge, hvor hver tykkelse har forskellige egenskaber. Jeg har lavet en liste med hvordan strengetykkelsen ca. ser ud.

Sådan ser de normale strengetykkelser ca. ud når jeg ser efter strenge :
  • Ekstra lys – .010 .014 .023 .030 .039 .047 – kendt som 10’ere
  • Custom lys – .011 .015 .023 .032 .042 .052 – kendt som 11’er
  • Lys – .012 .016 .025 .032 .042 .054 – kendt som 12’er
  • Medium – .013 .017 .026 .035 .045 .056 – kendt som 13’ere
  • Tung – .014 .018 .027 .039 .049 .059 – kendt som 14’ere

Jo tyndere dine guitarstrenge er, jo lysere bliver lyden som regel. Dette gør at ret mange vælger lidt tykkere guitarstrenge, for at få en varmere lyd. Men hvad skal man så være opmærksom på, når man køber strenge?

Guitarens krop

Guitarens krop kan indirekte fortælle dig, hvilke strenge der passer til guitaren. f.eks. hvis du har en Dreadnought guitar, bruger man for det meste .12 eller .13 strenge, for at få det optimale ud af guitaren der. Dreadnought kroppen er designet til at kunne resonere lyden rigtig godt, ved de svingninger strengene giver ved .12 og .13 tykkelser.

Tager men derimod en en Grand auditorium krop, leveres den typisk med guitarstrenge med en gauge på .13 eller .14. Dette gør at de også kan få en varmere lyd, da denne tykkelse passer perfekt til kroppen.

Tager man så en Parlor krop, vil guitarens hals muligvis ikke kunne holde til det træk strengene giver. Parlor guitarens størrelse gør, at det kan skade meget op guitaren og i værste falde give en knækket guitarhals. Derfor købes der oftest guitarstrenge med en gauge på .10 eller .11 til en parlor guitar.

Vælger man at skifte tykkelsen på sine guitarstrenge, kan det anbefales at man får justeret sin guitar, så den passer til strengetykkelsen.

Jeg har lavet en liste med guitarværksteder rundt om i Danmark, så du kan finde her.

— Justering og reperation af guitar i danmark–

Gamle Guitarer

Hvis man har en meget gammel guitar, skal man være påpasselig med hvilken tykkelse guitarstrenge man vælge at sætte på. halsen kan blive meget skæv af det, da der i gamle akustiske guitarer ikke er en trussrod. Mange af de andre dele vil også kunne gå i stykker, hvis det er det originale der sidder på. Det kan eksempelvis være broen og stolen, som tager skade her. Så for at være sikker, kan man altid tage sin guitar med ned i butikken og få vejledning der.

Spillestil

Spiller du fingerspil eller strummer du op og ned? Er du øvet eller begynder? Hvis du strummer din guitar for det meste, vil man gerne have så tykke strenge på som muligt, for at få den varme og bløde lyd. Men hvis men spiller fingerspil, finder man ud af at tynde strenge er nemmere, at få til at lyde af noget. Hvis du er nybegynder kan det være hårdt at trykke strengene ned, hvis de er for tykke. Så derfor kan man godt have en tendens til at vælge de tyndere strenge. Men hvis man vælger de tykke strenge og spiller regelmæssigt, får man også opbygget flere fingermuskler. Så på med tykkere strenge, så du kan få trænet musklerne og få den varme og lækre lyd.